BIG ICE: ДРЕХИ – ЧАСТ ВТОРА: Ръкавици, Глава, Бельо, Чорапи

В първата ни статия за системата от дрехи разгледахме термобельото, активната изолация и софтшелите ни, а сега ще продължим с ръцете, главата и ходилата.
До много скоро се вярваше, че през главата на човек осъществява около 60% от целия топлообмен с околната среда. Тази информация се базира на изследвания, проведени от американската армия след ВСВ и за щастие е…малко в грешка!
Изледванията не са били проведени съвсем коректно и според по-скорошки тестови резултати, се оказва, че през главата се осъществява едва 6% от общия топлообмен (то и без т’ва нЕма как точно с Киро двамата да сме чак па толко’ умни…).

Въпреки това, именно тези “мижави” 6% – самостоятелно или комбинирани с преохлаждане на крайниците – могат да направят разликата между живота и смъртта в студено време.

ЗАЩИТА НА ГЛАВАТА

Термоизолацията на главата в зимната планина е задача от първостепенна важност!

За експедицията ние ще разчитаме на комбинацията от шапки, мултифункционални кърпи (бъфове), вградения шлем на гащеризоните ни ACLIMA Warmwool overall и качулките на нашите софтшели Rab Upslope Jacket, и тези на якетата мембрана.

Очкваме най-честата ни комбинация на терен да бъде вградения шлем на гащеризона + качулката на софтшела. Засега това се очертава като най-практично приложимото решение за разнообразни ситуации с по-висока интензивност.

Всеки от нас ще носи и тънка, добре дишаща зимна шапка, съобразена с високото ниво на ежедневна физическа активност .
Също така, когато се налага ще ползваме и по два бъфа – практиката показва, че единия бъф “заминава” за оплътняване около врата, докато втория може да закрие лицето в буря или да играе ролята на още по-тънка шапка за наистина интензивна активност. Освен това, омотани около китката, бъфовете топлят добре ръцете и вършат работата на отлична кърпа за пот.
Описаната система вече сме тествали в условия на буря до около -24 градуса и работи добре. Вече нямаме търпение да проверим уменията си и на леда!

ТОПЛИ РЪЦЕ
Системата ни от ръкавици за BIG ICE трябва да реши, както проблема със студа и изолацията от него, така и задачите от техничен характер – очакваме участъци, където ще се налага да прехвърляме товара си чрез въжени тролеи и да го теглим на полиспаст през техничен терен.
За целта, събрахме зимния алпийски опит, който имаме и го комбинирахме с информацията от Borge Ousland за реалностите на полярната работа.
Като резултат получихме описаната по-долу система от ръкавици, която до голяма степен е стандартния комплект за зимен алпинизъм.

Ще започна с две прости правила:
1. На студено през крайниците ви кръвообращението трябва да протича свободно и БЕЗ НИКАКВИ СПЪНКИ.
2. Ръцете и стъпалата ви НА ВСЯКА ЦЕНА ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ СУХИ

Имайки предвид правило номер едно, сред полярниците е практика НИКОГА да не се ползват ръкавици с пристягащ на китката ластик. Съответно, сме премахнали ластиците на всеки чифт ръкавици, закупени за нашата експедиция.

Правило номер две налага носенето на няколко чифта вътрешни/технични ръкавици, които да сменяте на ротационен принцип – сухите са на ръцете ви, а мокрите сушите под мишниците си, докато се движите.

Каквото и да правите със системата си от ръкавици, трябва да бъде изцяло подчинено на тези две правила.


Защита от лошо време

За защита от бурите ще ползваме външни лапи с мембрана. Вида на мембраната няма значение, стига ефективно да пази от мокро и от вятър. Тези ръкавици ТРЯБВА обезателно да са 2-3 размера по-големи, за да можете да наврете в тях ръцете си с вече облечени няколко чифта.

Топли ръкавици


Отново лапи. Избрахме относително евтин, но практичен модел ловна ръкавица – дебела, подплатена с Fleece лапа, отваряща се с цип на дланта. Ципа на дланта дава възможност да ползвате и петте си пръста, облечени във вътрешната тънка ръкавица.
Това решение е много практично, но подложено на мокро време бързо става проблеммно – още след първата употреба на вътрешната ръкавица тя се мокри и става опасна за вас. За да решим този проблем, ние закупихме по-голям размер ръкавици и изрязахме вътрешната ръкавица, за да можем да я сменяме със суха при нужда.
Като допълнителна защита, импрегнирахме лапите с Fjallraven Greenland Wax, предоставен ни от нашите приятели Skisharki.

Технични ръкавици

За технични ръкавици ще ползваме комбинация от петпръстни Fleece ръкавици, , от които ще носим по 1-2 чифта и кожени работни такива.
Също така ще носим и евтини термо ръкавички, които да сменяме в топлите лапи.

Бельо и чорапи
Практиката показва, че бельото и чорапите са много индивидуални и всеки от нас ще ползва такива, каквито е сигурен, че няма да се протриват и ще вършат безотказна работа.
Лично аз, на студено, винаги обувам два чифта чорапи. Краката ми мръзнат много и това налага да съобразявам с тях всяко решение за системата ми от дрехи. Най-често ползвам комбинация от полиестерни и мериносови чорапи.
На екпедицията всеки от нас ще носи по 4 чифта. Два чифта ще са в резерв като т.нар. сух комплект за сън, докато другите 2 чифта са “работния” комплект.

Очаквайте скоро и трета част, където ще разгледаме дрехите ни за изключително лошо време и изолиращия ни слой.

Хареса ли ви статията? Или може би експедицията ни ви вдъхновява?
Ние вече активно се подготвяме за BIG ICE 2018 и всяка помощ ни е от огромна полза!
Можете да споделите с приятели и да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки през този бутон ^_^

TeaCup_Button

БЛАГОДАРЯ!