BIG ICE: Дрехи – Част първа: Активни слоеве

В тази серия от статии ще представим системата от дрехи, която ще ползваме по сложния терен на Hielo Continental.
Изборът на конкретно оборудване е базиран на нашия личен опит в екстремна планинска среда и информация, събрана от AMGA (American Mountain Guides Association ) и настоящи изследователи и алпинисти – експерти в областта на полярното оцеляване – Borge Ousland и Andy Kirkpatrick.

По време на експедицията ни по Ледената Шапка ще се налага да се справяме с комбинация от следните проблеми:

– трудно предвидима метеорология и голям диапазон от изменение на условията
– липса на заслон от вятъра и много сериозен Chill factor
– температури около -20 до -30 градуса по Целзий
– високо-интензивна физическа активност през целия ден, ден след ден…
За да се справим с всичко това, е необходимо дрехите ни да имат отлични харатеристики за влагоотвеждане, да се справят с пословичното лошо време в Патагония и да устоят на ежедневната тежка работа.
След внимателни прочувания, избрахме комбинация от слоеве дрехи, които “общуват” отлично помежду си – отвеждат влагата навън към следващия слой достатъчно бързо и дишат добре, позволявайки ни да поддържаме отличен и максимално сух микроклимат. Също така, ще ви направи впечатление, че всеки от описаните слоеве позволява да бъде комбиниран с другите в почти произволен ред, за да се справят максимално добре със специфичните предизвикателства на Патагония.

ПЪРВИ СЛОЙ
Основната задача на т.нар. next-to-skin дрехи (познати у нас под събирателното “термобельо”) е при голяма физическа активност да изсмукват и отвеждат влагата максимално бързо, поддържайки слоя въздух непосредствено над кожата максимално сух.
Има много и добри решения на пазара, но най-доброто, и широко използвано от Andy Kirkpatrick и Borge Ousland по време на техните експедиции, е термобельото с мрежеста структура.

Този тип решение за първи слой е въведено в употреба от норвежците, а както историята показва, тяхната нация определено разбира от комфортно пребиваване при ниски температури!

Мрежестото термобельо, въпреки своята брутална липса на сексапил и сериозни намеци за резки завои в обратна посока, през последните 100г се е доказало като най-подходящия и най-добре работещ първи слой за подобен род експедиции.
Принципа на работа е прост – клетките на мрежовата оплетка задържат топлия въздух, а намалената площ на плата на дрехата (отново благодарение на мрежестата структура, спомага за почти нулево задържане на влага и скоропостижното и отвеждане навън от тялото.
Мрежестата структура, освен всичко друго, ви позволява да получите по-топла и по-бързо съхнеща дреха за същите обем и тегло – т.е. ползват се по-малко количество по-топли материали, с които се постига по-голям ефект.

За експедицията си избрахме да се доверим на продуктите на ACLIMA – норвежка марка със страхотно отношение към експедиции като нашата и дълбоки традиции в производството на дрехи за студен климат.
Като първи слой ще ползваме блузи ACLIMA Woolnet top и клинове ACLIMA Woolnet pants, изработени от мериносова вълна и предоставени ни с готовност от нашите приятели от Skisharki!

Началните тестове на високопланински алпийски терен вече доказаха, че сме направили правилния избор, но скоро ще напишем и подробно ревю за представянето на Woolnet комплектите!

АКТИВНА ИЗОЛАЦИЯ
Задачата на този слой дрехи е да осигури относително по-голяма топлина на тялото при активна работа на много ниски температури. Широката аудитория често погрешно нарича тези дрехи “среден” слой, защото масово се използват едиствено като такива в класическата трислойна система и “запълват” дупките в топлината на системата между първия слой и мембраната.
Разковничето обаче е да изберете слоя за активна изолация така, че да може да се използва и самостоятелно – като по-дебело “зимно” термобельо за активна работа в много студен климат.

За изпълнението на тези изисквания ние отново се спряхме на страхотен продукт от ACLIMA – Warmwool overall – отново предоставен за нашата експедиция от Skisharki!

Това е цял гащеризон от 200g/m2 мериносова вълна с вграден мултифункционален шлем (balaclava) и специална кройка на ръкавите за максимална топлина.
Избрахме именно гащеризон, за да не оставяме пробойна за студа (cold spot) в областта на кръста.
Вградения шлем може да се ползва и като кърпа за врата, а дори и като своего рода шапка.
Гащеризонът се облича стандартно, чрез отваряне по цялата дължина на централен цип.
Самият цип е двупосочен, което позволява бързо и удобно облекчаване на малка нужда (тези от вас, които са се сблъсквали със зимни биваци ще ме разберат много добре! 😀 ), а деликатният проблем с дефекацията на сериозен товар е решен с двустранно-плъзгащ се цип, разположен отвън на бедрата и преминаващ през Gluteus Maximus ( отново, колегите с опит в зимното изхождане ще ни разберат повече от отлично! 😀 ). Въпросните “ципове за с*ане”, както ги наричаме, имат и втора функция да вентилират краката при сериозна активност.

“ЕКШЪН” СЛОЙ – SOFTSHELL
Ако следите статиите ми от известно време, вече знаете, че съм голям проповедник на софтшел дрехите. Какво представляват тези дрехи и защо са толкова практични можете да прочетете по-подробно ТУК, а за любимият ми софтшел за летен алпинизъм можете да прочетете ТУК.


За тази експедиция се спряхме на зимни еднослойни софтшели.
Причините са:
1. По-голяма плътност на оплетката, водеща до:
– увеличена абразивна устойчивост, сравнена с летните еднослойни варианти
– по-добра защита от вятър
– по-добра защита от снеговалежи
2. Еднослойния характер на дрехата, водещ до:
– по-голяма гъвкавост на системата – бидейки еднослойна, дрехата може да бъде комбинирана по избор – поотделно или заедно – с всеки от използваните подлежащи слоеве за постигане различни и по-прецизни нива на терморегулация.

По време на експедиция BIG ICE: Patagonia ще ползваме доказалите се софтшели Rab Upslope Jacket, предоставени без колебание от нашите приятели в магазин K2 Outdoor.
Очакваме да прекараме над 90% от времето си именно с тези якета, заради отличните способности на материята им да диша и спира дори по-силен вятър. Първоначалните проби по високите части на Пирин напълно оправдаха очакванията ни, а скоро ще публикуваме и по-подробни резултати от полевите тестове.

Както знаете от предишните ми статии, по време на динамична работа, именно първият слой и софтшелът са ядрото на системата от дрехи.
Изключително сме благодарни на приятелите ни от Skisharki и K2 Outdoor за предоставената ключова екипировка! Благодарение на тях ще можем да си осигурим комфорт и защита от най-високо качество, по време на работата ни по леда!

Очаквайте скоро втора и трета част на тази статия, където ще разгледаме дрехите ни за изключително лошо време, изолиращия ни слой и системата от ръкавици.

А дотогава – пазете се по високото! Между 08 и 13.03.2017г лавинната опасност ще бъде повишена! За повече информация, следете бюлетина на BEFSA!

Хареса ли ви статията? Или може би експедицията ни ви вдъхновява?
Ние вече активно се подготвяме за BIG ICE 2018 и всяка помощ ни е от огромна полза!
Можете да споделите с приятели и да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки през този бутон ^_^

TeaCup_Button

БЛАГОДАРЯ!