В поредицата от статии за нашата бивачна система ще споделим екипировката, която ще ползваме на леда и няколко полезни съвета за бивакуване в зимни уасловия!

Започваме с едно от най-ключовите попълнения на инвентара за експедицията.
Надуваемите ултралеки постелки SeaToSummit Ultralight Insulated ще подсигуряват комфорта и възстановяването ни между тежките дни. Те са ни предоставени за експедицията от нашите партньори и приятели от CampingRocks.BG, за което сме изключително благодарни!

Изборът на тези постелки въобще не е случаен. За пръв път се сблъскахме с тях за кратко в Патагония през януари 2016г. В последствие – по време на снимките на “Иван Масларов – Байно 7в” и по време на пътуването на екипа до Смолян миналата есен – се убедихме окончателно в качествата на Ultralight Insulated.

Разковничето на тези постелки се крие в системата им от независими въздушни камери и в двустепенния им вентил.

“Independent Air-Sprung Cells”, както ги нарича производителят, осигуряват комфорт, адаптирайки към положението на тялото ви всяка една камера. Тъй като камерите са независими една от друга, се елиминира появата на студени точки (cold spots) в постелката.
Постелките също така имплементират Exkin Platinum материя, която отразява излъчената от тялото топлина обратно към вас. Друга използвана технология е Thermolite изолация, която предотвратява топлоодаването чрез конвекция между тялото и земята.

Камерната система е наистина голямо преимущество, но истинското бижу на постелката е нейният вентил.

Двустепенната му капачка служи като еднопосочен клапан за надуване или отваря напълно вeнтила – за изпускане на всичкия въздух.
Самият винтил е прилично широк, което спомага налягането, необходимо за надуване на постелката, да бъде минимално. Също така осигурява по-голям дебит за вдухване въздух, а оттам по-бързо и по-лесно надуване на постелката, с минимални усилия. Като още едно преимущество – вентилът е изграден от еднослойна гумена мембрана – тази простота осигурява лесна поправка и освобождаване, в случай, че вентила се заледи след надуване с уста при ниски температури, например.

За около 45 секунди имате надута и разпъната постелка, осигуряваща добра изолация от студа. Както сами се досещате, тази бързина е ключова при екстремални метеорологични условия и в ситуация на аварийно изграждане на бивак.


Ето и малко технически характеристики:
размер: Large – 198х64см разпъната,
тегло: 560г (претеглено от нас – постелка, калъф и комплект за поправка)
дебелина: 5см
материали: 40D Ripstop Nylon
конструкция: еднослойна система от средна гъстота AirSprung Cells за максимална лекота
Комплект: опаковъчна кутия, постелка, транспортно калъфче, комплект за поправка (самозалепващи лепенки, резервна клапа на вентила, инструкции за работа) .

Обичайно бихме избрали по-малък размер постелка, за да спестим тегло, но за тази експедиция предпочитаме сигурен комфорт и безкомпромисна изолация от леда.Затова и предпочетохме големия размер и съответно малко по-високото тегло.

Предимства:
– ниско тегло
– малък обем
– бързо надуване
– бързо спускане и сгъване
– много практичен вентил

Недостатъци:
Все още търсим такива…

Бидейки естествени скептици, се опитваме “да се хванем” за дългосрочната износоустойчивост на материала – 40D Ripstop Nylon. Той е наистина лек, но 40D е от по-ниските плътности на оплетката и чисто технически е малко по-нежен. Съответно налага внимание и грижа към локациите за разпъване.
Това, обаче е съображение, което е наложително за всички надуваеми постелки, така че не бихме му обърнали твърде голямо внимание.

Ако се нашиете в трънаците и 210D ripstop nylon няма да ви спаси от спукване, така че… : ))

В крайна сметка, досегашният ни опит с тези постелки на терен показва, че притесненията относно материала са неоснователни.

Отличната комбинация от AirSprung Cell технологията, изолиращите материи Exkin Platinum и Thermolite, и невероятно практичния вентил, заедно с добрите изолационни характеристики на постелката, ни накараха да изберем именно Ultralight Insulated за нашата ексредиция по Hielo Continental.
Очакваме постелката да продължава, както досега, да се справя отлично!

Когато се върнем ще напишем подробни ресултати от полевия тест по леда на Ultralight Insulated.

Постелката може да бъде закупена от магазин CampingRocks.BG.

Хареса ли ви статията? Или може би експедицията ни ви вдъхновява?
Ние вече активно се подготвяме за BIG ICE 2018 и всяка помощ ни е от огромна полза!
Можете да споделите с приятели и да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки през този бутон ^_^

TeaCup_Button

БЛАГОДАРЯ!