В първа част на тази статия разгледахме изолиращите ни ултралеки постелки на SeatoSummit.

Сега ще обърнем внимание на следващия изключително важен елемент от нашата бивачна система – спалният чувал Therm-a-Rest Altair HD – предоставен за нашата експедиция от приятелите ни в магазин K2 Outdoor

Altair – кръстен на 12-тата най-ярка звезда в небето, имаща приложение в навигацията – е четирисезонен спален чувал с пълнеж от пух, водоустойчива материя и диапазон на употреба (за мъже) от -5 (комфорт) до -32 градуса (ексртремна температура).

Нека обърнем внимание на характеристиките и комплекта на чувала (за размер L):

 • Зонирана изолация: конструкция с топъл шев на горните 3/4 от чувала (Box-baffle); конструкция със студен шев и по-малко пух на дъното, под гърба (sewn-through)
 • 640г (за размер L) пълнеж от Nixwax® Hydrophobic пух (третиран на ниво отделно пухче за водоотблъскване)
 • Сила на запълване на пуха: 750+
 • ThermaCapture™ изолация за повече топлина без да се жертват тегло и обем.
 • SynergyLink Connectors – ластични ленти на дъното на чувала, предназначени за закрепяне на постелката, увеличавайки комфорта и термо-ефикасността на системата.
 • Регулируема вътрешна яка за подобряване изолацията около врата – предотвратява излизането на ценна топлина, когато се въртите по време на сън.
 • Диференциирано прекрояване около раменете, таза и краката за максимизиране разпухването на пълнежа.
 • Регулируема качулка
 • Външно джобче с цип
 • Ляв двупосочен цип
 • EN Comfort (C): -5
 • EN Limit (C): -12
 • EN Extreme (C): -32
 • Тегло, общо: 1200г
 • Дължина: 198см
 • Обиколка рамене: 163см
 • Обиколка таз: 152см
 • Обиколка стъпала: 104см
 • Вътрешна материя: 20d Polyester
 • Външна материя: 20d Polyester с DWR покритие
 • Комплект: спален чувал, компресионна торба, торба за съхранение

Избрахме именно този спален чувал, поради сравнително ниското му тегло (за зимен чувал), добрата компресируемост на пакета, високото качество на материалите, високотехнологичната и съобразена с нуждите на екстремние атлети изработка, и температурния диапазон, който идеално пасва на очакваните ни условия на работа.

Първо и най-силно впечатление прави зонирането на изолацията.

Предвид зимната насоченост на чувала, конструкцията е предназначена за употреба само с добре изолираща постелка. С тази цел и за олекотяване, дъното на чувала е със студен шев – Sewn-through construction – шева минава през вътрешния материал, изолацията и външния материал, мачкайки пуха в зоните на зашиване и създавайки студени зони. Също така количеството пух там е намалено. Първите модели на Altair дори въобще нямаха пух в тази зона, но след обратна връзка от потребителите, от 2015г насам, моделът има пух 750+ и в тази област.
Останалата част от чувала е с т.нар. Box-baffle конструкция, позната у нас като “топъл шев”. При тази конструкция, пухът е капсулиран в тръбни канали, като шева минава само през обхващащия материал, без в нито един момент да мачка пуха. По този начин не се създават студени зони в конструкцията на чувала и от него може да се извлече максимална топлина.

Следващото нещо, което прави впечатление е диференциираната кройка на чувала

За повечето зимни чували е характерно, че са тенденциозно по-тесни и спящия се движи заедно с целия чувал по време на сън. Това е с цел намаляване обема въздух вътре в чувала, а от там се увеличава и топлинната ефективност на системата. Altair е различен в това отношение.


В областта на таза и раменете е оставено малко повече място за движение, докато около стъпалата пространството е намалено, но все пак е оставено достатъчно за комфорт. В резултат от това, по време на сън, въртейки се вътре в чувала вие почти не местите самия чувал и по този начин по-малко изолираното му дъно остава откъм постелката през цялото време, без да компрометира топло-изолацията ви. Директно следствие от това разкрояване са увеличения комфорт при сън и възможността да спите в произволна поза, без да размествате изолацията. Разпухването на пуха изглежда компенсира увеличения вътрешен обем, но очакваме това да даде известно отражение, когато чувала се ползва в условия, близки до екстремната му температура.

Освен увеличен комфорт при сън, тази особеност има и друг добавен бонус – всички дрехи, които не се носят могат да бъдат прибрани в чувала, за да се топлят през нощта и на сутринта да ги облечете без обичайния дискомфорт на студените утрини. Също така, чувала позволява да приберете вътре всичката си електроника – батерии, камери, фотоапарат, радиостанции, сателитен телефон и т.н. – за да се предпазите от ефекта на разреждане на батериите в студено време – като това повлиява абсолютно минимално комфорта на съня.

Качулката и регулируемата вътрешна яка се настройват много лесно и обхващат врата и главата много удобно, като напълно липсва неприятното стягане около лицето, характерно за по-ниския клас чували. Под регулиращия шнур на качулката има вътрешна яка, опасваща цялата глава около лицето – тя хем предпазва от неприятното пристягане на шнура, хем по-добре затваря и изолира главата.
Под цялата дължина на ципа на чувала имаме идентично конструирана тръба с пух (draft tube – нямам идея как е на български ).  Нейната функция е да неутрализира неизбежната студена зона непосредствено под ципа. При закопчаване на чувала draft tube-a покрива плътно пространството под ципа и елиминира студените зони там.

Интересен елемент от конструкцията са и т.нар. SynergyLink Connectors – Ластичните ленти, с които закрепвате чувала към постелката си. Съвместими са с постелки с ширина до 64см, така че не е необходимо постелката ви да е на Therm-a-Rest, за да можете да ги използвате по предназначение.

Теглото на Altair е 1200г за размер L, какъвто ние ползваме. При компресиране се свива до обем от около 6-7 литра, което за зимен чувал е много добре!

Тествахме предоставените за експедицията чували при температура от -8 градуса. Имахме късмета, по време на тестовете да натрупа около 25см нов сняг върху нас. В комбинация с нарочно недоразпънатата от нас палатка (за да увеличим количеството влага вътре), това ни даде идеални тестови условия за всички качества на чувалите.

Материала на чувала и DWR покритието му се държат добре и в относително влажна среда, като изолиращите качествата на пуха не страдат от това.
За пръв път ми се случва да спя само по base layer (ACLIMA Warmwool Overall) и с боси крака в чувала и да не ми е студено въобще (обикновено при бивакуване зимата стъпалата ми са почти патологично студени, та си представете какъв кеф само, мухахаха) . Нямаме търпение да пробваме Altair и в реалните условия на Патагония!

Очакваме, комбинирайки чувала с допълнителни дрехи, да си осигуряваме относително комфортен сън и при температура, близка до екстремната му от -32 градуса. В условията на ледената шапка обаче изглежда, че подобни температури не се срещат, освен в екстремални случаи, така че реално сме дори презастраховани, по моите лични разбирания за спане зимата.

Therm-a-Rest Altair HD и дамския му вариант Adara HD можете да намерите при партньорите ни K2 Outdoor.

Хареса ли ви статията? Или може би експедицията ни ви вдъхновява?
Ние вече активно се подготвяме за BIG ICE 2018 и всяка помощ ни е от огромна полза!
Можете да споделите с приятели и да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки през този бутон ^_^

TeaCup_Button

БЛАГОДАРЯ!